Fuji gfx 50s vs Sony a7riii - blog en néerlandais

Fuji GFX 50s versus Sony A7R iii

Omdat ik al een tijdje aan het nadenken ben over een nieuwe camera, vroeg ik aan Wim van Calumet of ik eens een mooie middenformaat camera kon testen met een shoot die ik in Nederland zou doen.

Ik ben al een tijdje weg uit Nederland maar ik blijf trouw aan Calumet! Heerlijke en eerlijke service, en voor mij erg prettig; ze spreken Nederlands.

 

Omdat een vriendin van mijn zus een spectaculair feest gaf voor haar 50e verjaardag, zag ik een kans. Ze wilde een Drag Queen voor haar feest en uit mijn Vengaboys - tijd kende ik nog Roy, die in 2018 de winnares was van Miss Travestie als Chrystal Conners.

Chrystal werd geboekt, en ik wilde haar fotograferen. Punt. Dus de dag van het feest snel gereserveerd in mijn agenda!

 

Van Wim ( Calumet) mocht ik de geweldige Fuji GFX 50S meenemen met een 110mm F2, maar waarom testte ik dan niet gelijk de Sony A7Riii ?

Ik zei dat ik ook zo nieuwsgierig was naar die camera. Dus met een 85mm f/1.4  erbij, kon ik ook deze eens proberen.

In eerste instantie trok de Sony mij niet zo, maar ik hoorde zoveel goeds dat ik wel nieuwsgierig was geworden.

Zo vertrok ik met een brede glimlach op mijn gezicht met deze twee juweeltjes naar de studio om niet één maar twee Dragqueens te fotograferen... Wat een feest!

 

In deze review vergelijk ik dus de Fuji GFX 50S en de SonyA7R III, twee camera's zonder spiegel ( systeemcamera's) van Fujifilm en Sony.

Fujifilm GFX 50S werd in januari 2017 op de markt gebracht en Sony A7R III werd gelanceerd in oktober 2017.

Omdat de cropfactor ongeveer 0,8 is kunnen beide lenzen met elkaar vergeleken worden. 110mm x 0,8 = 88 dus de 85mm is perfect voor de vergelijking.

 

Fujifilm GFX 50S heeft een 51.0MP medium formaat sensor, en de Sony A7R III heeft een 42.0MP Full-frame sensor.

Mooi materiaal om eens te vergelijken want ik ben ontzettend benieuwd naar het kwaliteits verschil van het midden formaat versus de full frame kleinbeeld sensor.

 

Wat is een systeemcamera?

 

In principe biedt een systeemcamera dezelfde mogelijkheden als een spiegelreflexcamera. ... Alleen bij een systeemcamera ontbreekt het spiegelsysteem. Hierdoor kijk je niet door de lens naar je onderwerp, maar via een digitaal beeld. Een voordeel hiervan is dat systeemcamera's vaak wat compacter is, maar ik moe(s)t wel wennen aan dat digitale beeld als je door de zoeker kijkt! Je kunt er dus voor kiezen om via 'live-view' te fotograferen. Wat daar dus heel fijn aan is, is dat je gelijk ziet wat je instelling 'doet'.

Op het moment dat je je diafragna dichtdraait , zie je direct het effect. Dat is heel fijn, maar ook écht heel anders fotograferen. Want op het moment dat je gaat flitsen heeft de 'live-view' ineens geen zin meer. Paniek! :-)

Daar is ook weer een oplossing voor, maar daar ga ik nu niet op in. Deze blog is alleen het beeld vergelijken wat uit de camera rolt, dus laten we eens gaan kijken!

 

Photographe yvelines test Fuji GFX 50s versus Sony A7Riii
Sony A7RIII vs Fuji GFX 50S met dank aan Calumet Rotterdam

Allereerst moet ik wel even toegeven dat ik dan wel een professioneel fotografe ben, maar dat ik me echt nooit interesseer voor de nieuwste snufjes.  Ik hou het nu dus ook simpel, ik heb interesse in een nieuwe systeemcamera en ik vergelijk nu midden-formaat met een full-frame kleinbeeld. Hoe veel beter is het beeld uit een middenformaat, dat wil ik graag weten.

 

De allerliefste Vlinder heb ik gefotografeerd als testmodel, met dezelfde lichtbron op dezelfde tijd.

Ik zie nu dat de ISO waardes niet hetzelfde zijn, maar dat zal toch niet enorm uitmaken lijkt mij.

Ik heb het diafragma van de Fuji net 1 stop dichter gedraaid omdat de scherptediepte van het middenformaat minder groot is.

Maar goed,  het gaat bij mij allemaal een beetje op het gevoel.

 

Dus hier de twee beelden waarmee ik aan de slag ben gegaan. Qua kleuren heb ik niets veranderd dus de Sony lijkt hier ietsje roder.

De Fuji lijkt qua kleur hier het meest realistisch. Die achtergrondkleur is precies zoals hij is. Bij de Sony zit er meer rood en geel in het beeld.

Maar goed, dat kun je uiteindelijk corrigeren in lightroom.

 

Zoals je ziet heeft de Fuji een andere beeldverhouding Hij heeft dus als beeld ratio de verhouding 4:3 De Sony heeft als ratio 3:2. Dat is wel een dingetje want ik vind de verhouding 4:3 echt mooier voor portretten.

Ik heb de ratio van de Sony als groen kader over de ratio van de Fuji gelegd zodat het visueel duidelijk is hoeveel meer beeld/sensor je hebt bij de Fuji.

In principe is het model nog gewoon even groot dus ik ga eens inzoomen en kijken wat we dan tegenkomen.

 

 

Hier nog even een sensor vergelijking:

Fujifilm GFX 50S vs Sony A7R III Sensor Size Comparison

 

Photographe Yvelines Sony A7R iii

 

Ik zie nog niet zoveel verschil dus ik ga nog even dichterbij kijken naar de ogen....

 

 

Test Fuji vs Sony Yvelines portrait Photographe

Kijk, dat is fijn vergelijkingsmateriaal voor mij. En ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben door de kwaliteit van de Sony!

Eerlijk gezegd zie ik niet ontzettend veel verschil.

Het lijkt alsof Sony iets zachter is in de overloop naar de schaduw ( aan de linker kant) en de Fuji heeft weer iets verfijnde scherpte in het rechteroog ( voor de kijkers)

Ik heb uit beide beelden een even groot stukje gehaald. Vandaar dat de Sony ietsje groter is. 

Ik moet toegeven dat de Sony het heel verrassend goed doet, met name door het flinke prijsverschil wordt dit een aantrekkelijkere keuze voor mij. 

 

Ik zal nog een paar beelden inzoomen waarbij jullie zelf kunnen zien en oordelen...

Ik moet toch wel eerlijk toegeven dat de Sony echt heel goed scoort op de handen. Nu moeten we ook wel rekening houden met het formaat 'middenformaat' want het is duidelijk dat de scherptediepte écht kleiner is. ( Wat ik al verwachtte)

 

Ik ben nu nog even geïnteresseerd naar de 'zwarten'. Hoe is de Fuji ten opzichte van de Sony met de schaduwen en de zwarten?

Hieronder een beeld ingezoomd van de sweater van Vlinder. 

Je ziet dat de scherptediepte van de Fuji wat minder groot is op 5.6, maar dat is ook wel logisch op middenformaat.

 

De foto eronder is een stukje van de achtergrond. Ik wilde graag de ruis zien in de schaduwen van de achtergrond, en wederom ben ik verrast dat ik niet een duidelijk verschil zie.

Portrait specialist ile de france paris
De donkere tinten van de trui
Yvelines photographe portrait
Ruis van Fuji vs Sony

Conclusie

Toen ik aan deze test begon was ik er zeker van dat het midden-formaat mij zou 'grijpen'. Ook had ik het idee dat de Sony een veel te digitaal resultaat zou geven. Geen idee waarom overigens.

Maar wat ben ik verrast door beide!

Fuji vind ik prachtig, het beeld is bijna drie-dimentionaal. De camera voelt heel prettig, en dat je het achter-lcd-scherm zowel in de lengte als in de breedte kunt tilten is fantastisch, zeker in portrait-mode.

Hij werkt zeer intuitief, voelt heerlijk stabiel. Een droom van een camera.

Maar Sony, wat doe je het goed! Ik ben blij dat ik niet de nieuwe Sony A7Riv heb getest, want waarschijnlijk was mijn imac uit 2011 compleet over de kop gegaan. De beelden die hier uit rollen zijn al een stuk groter dan mijn Canon, dus ik ben bang dat ik binnenkort toch mijn Imac uit 2011 eens een opgrade moet geven.

 

Dus, wat heb ik gekozen?

Omdat ik nu toch een beetje een beperkt budget heb heeft Sony mij absoluut overtuigd.

Ok, als ik geen geld-limiet had, was de keuze toch voor de Fuji gegaan, want daar heb je toch meer camera in je hand.

Ik vind de Sony wel erg iel in mijn hand, maar ik heb dan ook de extra grip erbij gekocht. Dat maakt het toch weer fijner in de hand liggen.

 

De test is niet uitgebreid, en ik heb met in die zeer korte tijd absoluut niet verdiept in de mogelijkheden. Maar wat ik wilde was een upgrade voor mijn Canon 5D Mark 3. En die heb ik!

 

Wil je een nog gedetailleerder verslag lezen over de Sony A7R3 kun je hier eens kijken.

 


Nogmaals O N T Z E T T E N D bedankt Calumet Rotterdam! Wat een geweldige kans voor mij om de twee camera's te testen!

Neem eens een kijken als je in Rotterdam bent, ze hebben ook lekkere cappucino. ( niet geheel onbelangrijk :-) )

 

https://www.calumetphoto.nl/store/rotterdam

 


Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Ronald C (dinsdag, 10 december 2019 00:09)

    Leuke Blog. Op basis van jouw beelden hier had ik zeker voor de meer naturel Fuji gekozen. Ben wat verbaas over die opname van de schouder van de trui... is dat met dezelfde instelling? Hopelijk handmatig scherp gesteld?

  • #2

    Claudine (dinsdag, 10 december 2019 07:53)

    Hi Ronald, het is geen aparte opname van de schouder, ik heb alles uit 1 beeld gehaald. Bij m8j was geld ook een zeer belangrijke factor die meespeelde, en dat gaf uiteindelijk ook de doorslag op black friday. Daar werd de cash back nog eens verdubbelt. Als geld geen rol speelde was de uitslag anders, maar dan had ik deze test ook niet gedaan :-)

Artportrait , spécialiste des Portraits  , Yvelines (78)

 

"Les photos énigmatiques de Claudine Grin d’Artportrait sont intriguantes et ressemblent à des peintures d’anciens peintres Néerlandais.
Ce ne sera pas une coïncidence car Claudine est également Néerlandaise.
Les belles compositions, avec des couleurs sombres, permettent au spectateur de circuler dans l’apparence accrocheuse des modèles.
Un sentiment d’intimité et de nostalgie parle à travers son art."

 

 

Méré , Montfort l'Amaury , La Queue les Yvelines , Les Mesnuls , Grosrouvres , Galluis , Gambais 

Photographe Yvelines 78 Montfort l'AmauryPhotographe Portrait Yvelines, spécialiste portrait Yvelines, photographe publicité Yvelines, Photographe Yvelines, photo Yvelines, portrait Yvelines, photographe Montfort l'Amaury, photographe Méré, Photographie Yvelines, photo portraitist, portraitiste